Новини

Видеонаблюдение на живо и видеоверификация. Наръчник за потребители

1 март 2020

Винаги, когато избираме някаква услуга ни се налага да правим дълго проучване на самата услуга, на компаниите, предлагащи я на пазара, за да можем да направим информиран избор и тя да ни върши максимално добра работа, заради което и я купуваме.

Видеонаблюдение и сигурност

В сферата на сигурността технологиите напредват със същата скорост, с която и в другите сектори на живота. Всички сме свидетели как в последните години се появиха фотоапарати, всякакви видове камери, устройства, дронове, които са скок в технологията, на съвсем поносима цена, която е достъпна за широк кръг от хора.

Затова и напредъкът на видеонаблюдението, в сферата на сигурността отбеляза стремителен растеж и вече е съвсем достъпна услуга за почти всяка компания.

Какво предлагат компаниите на пазара?

Немалко компании предлагат услуги, свързани с видео, на потребителите, които се нуждаят от охрана на различни обекти – частни къщи, инфраструктурни обекти, фабрики, складове и много други. Затова е важно да ви покажем разликите между „видеонаблюдение на живо“, каквото предлагаме ние и „видеоверификацията“, която се предлага от повечето компании.

Видеоверификация

Най-просто казано видеоверификационните услуги са охранителни услуги, при които обектът/периметърът се „защитава“ от датчици за движение и когато бъде засечено такова се включват камери, които да наблюдават обекта.

В този случай нямаме процес на постоянно видеонаблюдение, а само частично такова. Операторите не наблюдават всяка камера и всеки обект, а само тези, на които е светнала аларма. Така един оператор може да обслужва стотици и хиляди камери на различни обекти.

Това прави тези услуги по-евтини, но значително по-несигурни. Ясно е, че престъпниците знаят начини за заобикаляне на СОТ системите и ако това се случи системата за видеоверификация няма да сработи, а обектът ще претърпи щети.

Видеонаблюдение на живо

При видеонаблюдението камерите на охранителната система са включени постоянно. Човек следи самите камери в реално време, а софтуерът следи, проверява и анализира всяко движение на обекта. При наличие на такова, софтуера привлича вниманието на оператора и така обектите се наблюдават непрекъснато, а сигурността е на значително по-високо ниво.

При видеонаблюдението на живо ние не се нуждаем от сигнално-охранителни системи, защото разчитаме на постоянния контрол. Броят камери, които може да наблюдава в реално време един оператор е силно ограничен, за това и разходите за видеонаблюдение на живо са по-високи в сравнение с тези за „видеоверификация“. Но все пак живото видеонаблюдение остава в пъти по-ефективно от живата охрана на обектите, не само ценово но и качествено. Повече за предимствата на видеонаблюдението на живо можете да прочетете тук.

 

Какво система за охрана да изберем?

Това много зависи от вашите нужди и нивото на сигурност, което желаете да осигурите на обекта си. Услугите по видеоверификация биха могли да свършат работа срещу начинаещи крадци или наркомани. Но ако обектите ви се нуждаят от по-високо ниво на сигурност, то вашият избор може да бъде само услуга по видеонаблюдение на живо.

Надяваме се, че с това сме внесли малко яснота в услугите, предлагани на пазара. Ако имате въпроси или питания, нашият търговски отдел може бързо и компетентно да отговори на всеки един от тях.

 

Автор: Александър Софрониев,
СЕО, LiveWatch