Новини

Жива охрана или видеонаблюдение. Промишлена база.

23 юни 2020

В тази статия продължаваме сравнението между стойността на охраната на живо и видеонаблюдението, за да ориентираме потенциалните ползватели, в стойността на услугите.

Предишната статия, за стойността на охрана на строеж, можете да прочетете тук.

И така, ние знаем, че за всеки бизнес е необходимо да получи най-ефективната, за него, услуга, на приемлива цена, която да му позволи да я ползва спокойно и едновременно да има сигурност за собствеността си. Нека да видим, колко струва охраната на една промишлена/логистична база, на месечна основа, за да преценим добре, коя услуга да ползваме.

Жива охрана

Нека започнем с това, че всяка промишлена/логистична база в страната разполага с жива охрана. И това е нормално – ние не искаме да премахнем живата охрана изобщо, а просто да оптимизираме и внедрим смесена охрана и да оптимизираме разходите.

В повечето случаи базата се охранява 24/7 от двама или трима човека, на смяна. В повечето случаи клиентите възлагат охраната на подобни обекти на охранителна фирма, а там разходите с всички отстъпки, на човек, са минимум 1400 лв. месечно.

За 24/7 и покриване на денонощието, общият разход е 1400 х 3 човека х 4 (при график 2х2, за покриване на денонощието) – това са 16 800 лева, без ДДС.

Е, знаем, че от сигурност не трябва да се пести, но нека да видим, може ли да оптимизираме нещо, в тази стойност.

Жива охрана плюс видеонаблюдение

В случая на комбинирано наблюдение запазваме 4-ма от охранителите, което прави 5 600 лв. (всички цифри са без ДДС), стойност към охранителната компания.

Голяма логистична или промишлена база може да се обхване с около 40 камери. Така разходите за видеомониторинг са 6 000 лева.

Комбинираната стойност за охрана е 11 600 лева, като в случая клиента спестява 5 200 лева на месец. За голям бизнес това не е огромна сума, но от това спестяване могат да се наемат поне двама или трима добри специалисти, които да работят за компанията и да помагат за нейния просперитет.

Заключение

От всичките изложени цифри става ясно, че при охраната на голями промишлени или логистични бази, използването на смесени системи за охрана (жива охрана плюс видеонаблюдение) дават по-добри финансови резултати.

По-важното, в случая, е друго – в ползването на две системи за охрана вие не само ще спестите пари, но ще ползвате и силните страни и на двете. Видеонаблюдението ще предотвратява потенциалните престъпления още при първите съмнителни действия и ще дисциплинира охранителите на обекта. От своя страна охранителите ще вършат своята работа по-съвестно и така ще могат да проверяват и допълват системата за видеонаблюдение.

Едни безкрайни плюсове. Помислете над подобна схема и ако имате въпроси или детайли за обсъждане, ще ни е приятно да отговорим на тях.

 

 

Александър Софрониев,

CEO, LiveWatch